Zupa pokrzywowa pełna witamin
Turyści coraz częściej odwiedzając konkretny region, zwracają uwagę nie tylko na zabytki, architekturę czy walory krajobrazowe, ale również na kulinaria. Jednym z miejsc, gdzie można spróbować tego, co na Warmii i Mazurach najlepsze, jest Gościniec pod Dębem w miejscowości Wilimy, położny nad malowniczym Jeziorem Dadaj. Autorką i pomysłodawczynią potraw, które zawojowały podniebienia gości jest Bożena Kuśmierczyk-Przytupa. Jedną z nich jest oryginalna i niezwykle zdrowa zupa pokrzywowa. Jest pyszna, bardzo prosta w przygotowaniu, a przy tym zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów. Do jej przyrządzenia poza głównym składnikiem potrzeba tylko śmietany, bulionu warzywnego, jajka i przypraw. Wyjątkowy smak i aromat sprawiły, że otrzymała 1-szą nagrodę w konkursie „Dziedzictwo Kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla”.
Gościniec pod Dębem , Wilimy 5, 11-300 Wilimy