„Ekipa w komplecie” Cel był jeden – zebrać ludzi, którzy dawno się nie widzieli i doprowadzić do ich spotkania, niezależnie od dzielącej ich odległości. Piątkowe spotkanie integracyjne pod tytułem wieczór pasji już za nami. O swojej pasji – pasji warzenia piwa opowiadał nasz branżowy kolega Artur Kamiński – Certyfikowany Sędzia Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Był to wieczór pełen piwa i opowieści z nim związanych, podczas którego poznaliśmy sztukę warzenia piwa oraz sztukę piwnej degustacji. Zwiedziliśmy Browar Restauracyjny IMG_1730„Zamkowy Młyn” oraz zdegustowaliśmy kilka różnych stylów piwnych. Okazało się, że piwo to najstarszy i trzeci najczęściej spożywany napój po wodzie i herbacie. IMG_1693  Nie wiele osób wie, iż w paryskim Luwrze przechowuje się niewielkie gliniane tabliczki sumeryjskie, zwane „Monument bleu” i datowane na ok. 4000 lat p.n.e., na których wygrawerowano postaci przygotowujące starożytne piwo z orkiszu. To jak dotąd najstarszy dowód na przyrządzanie złocistego napoju ze zboża. Po upadku imperium Sumerów ich spadkobiercy, Babilończycy w dalszym ciągu rozwijali sztukę warzenia piwa. Przygotowywali oni piwa jasne, ciemne i czerwone, piwa z jęczmienia, pszenicy i orkiszu, piwa mieszane i dosładzane syropem z daktyli i innych owoców. Każdemu obywatelowi Babilonii przysługiwały dziennie trzy litry piwa, a osobom wysoko postawionym nawet pięć litrów, jako pierwsi w historii zaczęli używać chmielu. Dla mieszkańców starożytnego Egiptu piwo odgrywało ogromną rolę. Zajmowało ono drugie miejsce, po chlebie. Mimo że ówczesne piwo zawierało niewielką ilość alkoholu i przypominało bardziej gęsty napój piwny, było pożywne, bogate w kalorie i proteiny, zdrowsze niż woda z Nilu. Najstarszy browar, jaki udało się do tej pory odkryć znajduje się w Górnym Egipcie. Okres dominacji cywilizacji greckiej, a później Imperium Rzymskiego to czasy, kiedy piwo ustępuje miejsca zdobywającemu dużą popularność winu. I w powszechnym odczuciu piwo traktowane jest jako obcy napój barbarzyńców….
Kilka mitów piwnychIMG_1704
Od piwa się tyje: zawarte w chmielu substancje wpływają na pobudzenie apetytu, właśnie dlatego istnieje powszechne przekonanie o wysokiej kaloryczności piwa a tak naprawdę 1 litr piwa ma mniej kalorii niż mleko lub soki owocowe. Piwo jest pożywne: piwo zawiera około 40 różnych związków. Jest całkiem spora zawartość witamin, jeden litr piwa zawiera około 200 różnych witamin: B6, B2, Niacynę, A,D,E oraz H. Piwo działa usypiająco: małe dawki alkoholu ożywiają ale większe usypiają. W szyszkach chmielu znajdują się żywicie, lupulina i humulina, które w medycynie wykorzystywane są w leczeniu nerwic i bezsenności.
Pamiętaj
• Piwo robi się ze słodu a chmiel jest tylko dodatkiem,
• Nie pij piwa z puszki lub butelki – przelewaj do odpowiedniego szkła,
• Puszka jest najlepszym opakowaniem dla piwa bo nie przepuszcza promieni słonecznych i nie dopuszcza tlenu,
• Gatunki mocnych piw takich jak: Porter Bałycki, Barleywine, Russian Imperial, Old Ale uwielbiają leżakowanie i takie piwa smakują najlepiej po 2 latach IMG_1711
Na zakończenie chciałabym podziękować za przybycie wszystkim, którzy się pojawili na spotkaniu. Było fantastycznie, Artur przygotował świetny wykład o piwie a my mogliśmy spróbować ponad 8 różnych styli piwnych.
Z całą pewnością każdy z nas ma jakąś pasję, coś co lubi robić i czemu chętnie oddajecie wolne chwile. Każdy mówi, że ma… Kolejne spotkanie z cyklu wieczór pasji już niebawem.
IMG_1705