O tradycji spożywania gęsiny w dawnej Polsce, mówią stare przysłowia „……patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości”,  „Na świętego Marcina dobra gęsina” albo „Święto Marcina dużo gęsi zarzyna”.

Rogale marcińskie i gęś pieczona – to dwa smakołyki, z którymi kojarzy nam się 11 listopada, a więc Dzień Niepodległości i wspomnienie świętego Marcina.

Co ma gęś do św. Marcina?  Żołnierza, który został świętym? Ma i to dużo. Marcin najpierw został pustelnikiem. Zasłynął z cnotliwego życia. Gdy zmarł biskup Tours, Marcin został wybrany jego następcą. Wedle legendy nie chciał przyjąć tego urzędu i schował się do klasztornej szopy, w której chowano gęsi. A te swoim gęganiem zdradziły jego kryjówkę… Marcin został biskupem. A potem świętym oraz patronem żołnierzy i podróżników. A także opiekunem jesiennych zapasów. W dzień św. Marcina – na pamiątkę tamtych wydarzeń – podaje się tłustą gęś, polaną aromatycznym sosem.

krasickirePrawie w całej Europie w dniu św. Marcina z Tours na stołach pojawi się pieczona gęś. Do 30 listopada trwa w Polsce akcja Gęsina na św. Marcina. W wybranych restauracjach możecie zjeść potrawy z gęsi.

Kultywując tradycje staropolskie zapraszamy do Hotelu Krasicki w Lidzbarku Warmińskim, w którym będzie można rozkoszować się potrawami z gęsiny, rosołem z przepyszną pieczoną piersią oraz innymi smakowitościami, przyrządzonymi wg receptury szefa kuchni Krzysztofa Mazurka. Nasza polska pyszna gęś będzie królowała na stołach Restauracji Hotelu Krasicki**** podczas pakietu listopadowego.

Szczegóły oferty można uzyskać w B.P. Traveland, tel. 89 539 01 01 w. 20, e-mail: traveland@traveland.com.pl

dla chętnych i lubiących gotować – sprawdzony przepis na gęsinę

  • 1 młoda gęś
  • sól, pieprz
  • suszony majeranek do smaku
  • 3 główki czosnku
  • 1 kg jabłek ( najlepiej szara reneta)
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 100 g orzechów laskowych
  • 1 łyżka masła
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina

Gęś nacieramy solą i pieprzem na zewnątrz i od środka, a majerankiem tylko od środka (aby się nie przypalił podczas pieczenia). Do środka gęsi wkładamy dwie całe główki czosnku i obrane ćwiartki jabłek (skórek nie wyrzucamy). Na dnie gęsiarki układamy obraną, pokrojoną na kawałki włoszczyznę oraz skórki z jabłek, a na tym – tuszkę gęsi. Gęsiarkę przykrywamy pokrywką i wstawiamy na jeden dzień do lodówki. Następnego dnia pieczemy gęś – około 45 minut na kilogram gęsi w 140°C. Podsmażamy orzechy laskowe na maśle. Z soku, który się wytworzył podczas pieczenia, robimy sos: porcjami dodajemy do niego powidła, a następnie wino. Upieczoną gęś kroimy na porcje, póki jest gorąca. Podajemy z orzechami i sosem z powideł. Najlepszym dodatkiem będą kopytka.

Smacznego !!! Biuro Podróży „Traveland”